Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vylučování potravy

 Vylučování potravy

 

 


Chovatelé, kteří si domů pořídí zakrslého králíčka a chovají jej v pokoji, musí řešit nacvičení zvířete na toaletu. Výcvik na králičí toaletu patří k základům pro pohodový bytový chov.

 

  • 1. Králík pozná po čichu svoje výkaly

  Pokud se králíček někde vymočí, nebo udělá hromádku bobků, můžeme jej vzít na místo činu a nechat mu k tomu čichnout. Než ho budete kárat, měl by přesně vědět za co.

  • 2. Králík zná pojem NE, protože sám "NE" také pociťuje

Toho využijeme a varovným tónem hlasu mu na místě činu řekneme „NE NE“ za výrazného kroucení hlavou. Potom králíčka vezmeme na místo, kde má toaletu. Posadíme ho do jeho WC s podestýlkou, a tam mu pochvalným hlasem řekneme že tady „ANO“. Pohromu musíme důkladně vyčistit a použít ocet případně deodorant. Pokaždé, když králíček skočí do záchůdku, velmi výrazně jej chválíme a říkáme „ANO“ za vydatného kývání hlavou. Ano a ne spolu s gesty hlavou je králíček schopen se naučit. Možná si někteří z váš všimli, že když králíčkovi nabízíte k jídlu něco co nechce, tak zaklepe hlavou ze strany na stranu (zatřepe hlavou). Králík je schopen pochopit NE.

 

 

  • 3. Králíkovi vyhovují věci, které se pravidelně a často úplně stejně opakují

  Je schopen si je zapamatovat a počítat s nimi. Naopak při stálých změnách, když je pokaždé vše jinak, není schopen do svého života vnést řád. Dokonce mu to může ze dne na den zkazit dosavadní dobré návyky. Buďte proto pravidelní.

  • 4. Králík pozná jestli jste důslední nebo ne

Pokud nejste, využije toho a dělá si, co ho napadne. Důsledností získáte respekt. Stanovte vhodná pravidla a potom na nich trvejte.

  • 5. Králíka těší pochvala, obdiv, milý hlas

Toho můžeme využít tak, že se snažíme častěji najít důvody k pochvale. Králíček bude na záchůdek chodit spíše kvůli pochvale, než kvůli tomu, aby nedostal vynadáno když udělá bobečky jinam. Měli bychom si tedy hlídat, aby na 2 napomenutí bylo 8 pochval. Když počet napomenutí výrazně převýší, králíček může získat pocit, že jste vůči němu zaujatí, že všecko co dělá je špatně, může se na vás i rozzlobit a začít dělat naschvály.

  • 6. Králík se umí na něco těšit (např. oblíbené jídlo)

  Toho můžeme v začátcích učení na toaletu využít, a odměnit králíčka za použití záchůdku nějakým králičím pamlskem.      

 

 

                            

 

  • 7. Králíci většinou bývají čistotní

 

Králíci se poměrně často umývají (podobně jako kočka). Králíci obecně neradi chodí na zabobkovaný a pročůraný záchod - to si raději vyberou nějaké nové voňavé místo. Záchod jim tedy vyměňujeme pravidelně. V případě, že do toalety použijeme hrudkující podestýlku (např. Mikeš), můžeme ráno a večer hrudky vybírat lopatičkou, aniž bychom museli měnit celý záchůdek. Pokud se slušně vychovaný králíček z ničeho nic vymočí nebo vybobkuje někam jinam, doporučuji zaprvé zpytovat vlastní svědomí a jít si prohlédnout, v jakém stavu jsme nechali jeho záchůdek.

 

  • 8. Králík má smysl pro oddělení toalety a místa na spaní

 

Králíci neradi bydlí ve vlastních výkalech. Někteří ten smysl mají výraznější, někteří méně, ale lze to vhodnými kroky ještě více rozvinout. Pokud zavedete dobrý systém, posílíte tak jeho smysl pro čistotu. Nevhodným zacházením (malý prostor nebo neoddělená toaleta) jej nutíte, aby bobkoval tam, kde odpočívá. Tím jeho smysl pro hygienu zeslabíte.

 

 

 

  • 9. Králík má silné teritoriální cítění

 

Rozlišuje "to je moje" a "to je někoho jiného" a "to chci aby přešlo do mého vlastnictví protože se mi to líbí" a "to je sice moje, ale půjčím ti to" ... nebo "vím že to je tvoje, ale chci si to na chvíli půjčit".
Někdy tato komunikace probíhá i za pomoci značení bobky nebo močí. Zase to je o komunikaci. O tom jak vy ukážete králíkovi, že respektujete to, co je jeho, naopak jak pevně (a pro králíka čitelně) budete hájit co je vaše, i když to králík chce (za určitých okolností mu můžete "dát" náhradní objekt a jeho to uspokojí – jeho krabice na hlodání versus moje křeslo)
.