Jdi na obsah Jdi na menu
 


potrava

Potrava

Co králíček smí :

 

Přírodní pamlsky:

-Nejlepší a nejzdravější jsou pro králíčka přírodní pamlsky. Jako zdravý pamlsek nám může posloužit kousek ovoce (u sušeného si uvědomíme, že obsahuje 4x více cukru než ovoce čerstvé!!!, neb sušením se z ovoce ztrácí voda a koncentruje se cukr), lístek bylinky (např. bazalky) nebo sušená zelenina.

Komerční pamlsky :

-Mezi vhodné pamlsky lze zařadit některé komerční pamlsky (všechny ne – viz níže), čaje a 100% džusy bez konzervantů. Pamlsky by neměly obsahovat moc tuku a cukru. A v žádném případě nesmí obsahovat mléko, vejce, živočišné moučky nebo med. Toto splňují například:

  • kvalitní vojtěšková kolečka (KIKI Healthy Rings, Vitakraft Grignote Rolls)
  • některé produkty značky KIKI (extrudované tyčinky Crukis Verd a Crukis Carrots)
  • některé produkty značky Vitakraft (Mc. Green králík, Mc. Corn, Carroties, polštářky Lofty´s, Bonbinos, Rollis Party)
  • některé výrobky značky Versele-Laga (Veggies, Herbies, Galletties, Krok Crispy)
  • některé výrobky značky JR Farm
  • ovesné vločky
  • svatojánský chleba (plod rohovníku)
  • 100% džus bez konzervantů, nevyrobený z koncentrátu - ideálně čerstvý
  • neslazený kvalitní ovocný či bylinkový čaj (bez éček a teinu/kofeinu)

!!! Doporučujeme všem chovatelům králíčků, aby si dobře četli etikety toho, co kupují, a dívali se především na složení. Výrobci se totiž vůbec neštítí do např. naoko zdravých vojtěškových kroužků nacpat drůbeží moučku!!!

Musíme mít na paměti, že výše jmenované věci jsou PAMLSKY a rozhodně to s nimi u králíka nepřeháníme. Všeho moc škodí! Ideální jsou celkově maximálně 2-3 kousky denně (v případě džusů a čajů pak jednou za čas).

 

 

Seno - je hlavní částí králičí potravy. Králík by měl mít k dispozici neustále dostatek sena - i v noci. Ve zverimexech se většinou prodává seno špatné kvality, nažloutlé, hrubé a vůbec nevoní jako seno. Se senem z obchodů pro zvířata mám špatné zkušenosti. Pokud nemáte jinou možnost, věnujte výběru sena v obchodě velkou pozornost. Balení od balení se liší - záleží z jaké várky a od jakého dodavatele je. Lepší je vlastní seno, případně koupit kvalitní seno od nějakého chovatele či zemědělce. Já si seno sháním u soukromého zemědělce. Je zelené, voňavé a mému králíčkovi velice chutná. Právě takové má seno být! Nekvalitní seno dobře nevoní, je nažloutlé či hnědavé a vašemu králíčkovi jistě moc chutnat nebude. Pokud ho vůbec konzumuje, pak toto seno není vhodné nadále kupovat. Kvalitní seno je opravdu důležité!!

Může se stát, že začnete pozorovat u svého králíčka zažívací problémy (např. zanechává místo jednotlivých bobečků celé shluky bobků slepených dohromady). V takovém případě může pomoci desetidenní "senová dieta". Králíček dostává hodně kvalitního sena, vodu a jen jednou denně trošičku obilnin (třetinovou dávku oproti obvyklé).
 
 

· Směsi obilí - ovesné vločky, ječmen, pšenice, lisovaná vojtěška granule, kukuřičný šrot, pšeničné vločky atd…
Obilného krmení můžou dostat více mladí králíčci, v dospělosti by to nemělo být více než čtvrt hrnku denně, z toho polovinu dávky mu dát ráno a polovinu večer. Nadměrné konzumování obilného krmení přispívá k tloustnutí. Tato strava je velice vydatná, a proto nepřispívá dobrému zažívání. Další problémy spojené s konzumací směsí z obilí: ty nabobtnají v trávicím traktu a mohou se tam vytvořit chuchvalce.


Šťavnaté krmení - ovoce, zelenina a také různé druhy trav a nejedovatých plevelů
- V létě je dobrá tráva, listy pampelišek (pokud je natrháte ve městě, dobře je omyjte).
- V zimě by králíčci měli dostat každý den něco šťavnatého jako třeba petrželovou nať, mrkvovou nať, kousíček mrkve, ta se smí podávat často, kedluben, listy od květáku, ředkvičky, okurku, zelí, (ale v menším množství).
· Pitný režim - čerstvou vodu by měl králíček mít k dispozici neustále. Vhodná je napáječka, protože voda v mističce se snadno znečistí (podestýlkou), navíc ji králíček snadno převrhne a voda se vsákne do podestýlky. Také můžete občas dát králíčkovi trošku mléka do misky. Ale panují na to různé názory.


 Na hlodání - vhodné jsou větvičky z ovocných stromů na obroušení zoubků, minerální kostky nebo kousky dřeva.
 
 
Vhodné dřeviny : - borovice, bříza, buk, borůvka, habr, hrušeň, jabloň, jasan javor, jedle, lípa, malinovník 
 
                                                    
 
Co králíček nesmí :
 
Nevhodné pamlsky - Mezi nevhodné pamlsky na našem trhu můžeme bohužel směle započítat většinu sortimentu zverimexů. Protože pamlsky pro králíky nesmí obsahovat moc tuku, cukru a už vůbec ne žádný med, mléko, živočišné moučky či vejce, můžeme směle zamávat na rozloučenou jogurtovým dropsíkům, medem nebo vejcem lepeným tyčinkám a různým snackům a koláčkům, u nichž se výrobci tváří, že je to pro králíky to pravé ořechové. Výrobcům u těchto rádoby pochutin nejde zpravidla o zdraví zvířete, ale o to, aby majiteli vnutil myšlenku, že zrovna tento výrobek má koupit a že zrovna tento výrobek udělá zvířátku největší radost. Králíkovi je však naprosto šumák, jestli dostane jogurtový drops s jahodovou příchutí nebo jablko – pro něho je podstatné, že je obojí sladké a sladké mu samozřejmě chutná a rozum z toho nemá. V tomto ohledu se opravdu na správný úsudek králíka spolehnout nemůžeme a musíme mít na paměti jeho dobro. Když králíkovi drops nedáme, tak ho samotného nenapadne, že by ho mohl dostat, a bude mít radost i z kousku jablíčka.
 
Nikdy nedáváme pamlsky:
 
  • které obsahují mléko (jogurtové dropsy, snacky nebo jahodové dropsy, které mají ve složení mléko apod.)
  • tyčinky lepené medem nebo vejci, které  bývají ještě nadto obalené v zrní, slunečnici, kukuřici, ořeších... U citlivějších jedinců mohou způsobit trávicí obtíže.
  • vojtěšková kolečka (nebo cokoliv jiného) s obsahem drůbeží moučky
  • mléko, mléčné výrobky (jogurty, sýry...) – mléko obsahuje mléčný cukr (laktózu), která je pro všechny savce v dospělosti velmi těžko stravitelná. Jeho zásaditá povaha narušuje pH rovnováhu ve střevech.
  • ořechy, mandle – příliš tučné
  • káva, čokoláda – nedokáží je strávit a obojí je pro zvířata jedovaté
  • všechno lidské jídlo (sušenky, piškoty, křupky, brambůrky, pizzu, párky, salámy, šunku...)
  • suché pečivo (chleba, rohlíky, toastové chleby, tmavý barvený chleba, loupáky/croissanty, dalamánky...)
  • houby

 

 

Jedovaté a nevhodné dřeviny - bez černý, bez hroznatý, citursy, dub, durman, jalovec, jírovec, ptačí zob, ořešák, šeřík, tůje, zimozel, rododendron a samozřejmně bětvě napadané škůdci.
 
 
 
Dieta:

-Občas lidé svému mazlíčkovi dopřávají víc, než je zdrávo, a tak se může stát, že místo štíhlého mrštného ušáka mají doma najednou poněkud míň mrštnou špekatou kuličku. Bohužel tento stav má dopady nejen na vzhled králíčka, ale také na jeho zdraví – tuk mu obrůstá vnitřní orgány, což může vést až ke ztučnění jater a následnému úhynu. Obézní králíčci mohou mít také špinavější zadeček, protože si k němu pořádně nedosáhnou, aby si ho očistili.

 

 

V případě, že ušák trpí nadváhou, je vhodné zvážit nasazení nízkokalorické diety. Dieta musí být zaváděna postupně.

 

 

Sestavení diety je velice jednoduché:

  • hlavní složkou potravy je seno (bez přídavku např. vojtěšky) a čerstvá zelenina (bez omezení - POZOR! Toto neplatí pro kořenovou zeleninu, která obsahuje hodně sacharidů, a proto ji na dobu diety z jidelníčku úplně vyřadíme.)
  • granule a ovoce postupně (během 2 týdnů) omezujeme až do úplného vyloučení z jídelníčku
  • králíkovi nesmíme dávat žadné pamlsky jako hrozinky, vločky apod.!

Snižování váhy musí být postupné, protože rychlé hubnutí by mohlo ohrozit zdraví králíčka. Je proto vhodné každý týden králíčka vážit a úbytky váhy kontrolovat. Ušáka musíme také podněcovat ke zvýšené tělesné aktivitě a umožnit mu trávit co nejvíce času mimo klec (naprosté minimum jsou 4 hodiny mimo klec denně), protože pohyb je  účinnější než jakákoliv dieta.

 

 

                                 

                                                      


Upozornění:

 

 

Dospělé králindy mívaji často tzv. “lalok”, což je límec z volné kůže okolo krku.Pokud je tvořen pouze kůží a ne tukem, je to v pořádku.