Jdi na obsah Jdi na menu
 


Drápky

Drápky

 

 

 přírodě si ušáci drápky obrušují o povrch, po kterém běhají, sami. V domácích podmínkách jim však tento vhodný povrch schází, proto musíme králíčkům dlouhé drápky stříhat.

 
Co by se stalo, kdybychom králíkovi drápky nestříhali?
 
Kdybychom králíkovi drápky nestříhali, přerůstaly by, zatáčely se, deformovaly by králíkovi pacičky, lámaly se, zatrhávaly o koberce (dokonce by si králíček mohl drápky vytrhnout!!!) a králíka by hopkání bolelo.
Kvůli přerosteným drápkům mohou vzniknout i otlaky, neboť ušák na packu došlapuje nepřirozeně a místa, která nejsou na došlap přizpůsobena, se snadněji otlačí.

 
 
Jak drápky zkracovat
 
Drápky stříháme tehdy, když začnou přečnívat ze srsti na tlapkách.
 
Samotný drápek se sestává z rohoviny a cévy. Rohovina je „mrtvá“ část a céva je část „živá“. Z drápku odstříháváme pouze rohovinu.
 
Přesné rozlišení cévy a rohoviny jako je na ilustračních obrazcích je však možné pouze u bílých (příp. světlých nebo strakatých) králíků. Tmavší ušáci mají drápky tmavé, a proto je lepší si při jejich stříhání vzít na pomoc kapesní svítilnu a drápky si prosvěcovat, abychom věděli, kam až můžeme stříhnout, abychom ušáka nechtěně nezranili. Rohovinu stříháme 1-2mm od cévy – přílišné zkrácení králíka bolí a při zasáhnutí do cévy drápek krvácí. Na stříhání je nejlepší použít kleštičky, které jsou speciálně pro tento účel vyrobené. Seženeme je snad v každém zverimexu či internetovém obchodě.          
 
 
 

Samotné stříhání je poměrně jednoduché. Člověk musí být jen trochu šikovný a trpělivý.

Nejlepší poloha na ostříhání drápků je „na miminko“.
Tato poloha není vhodná pro králíčky, kteří tuto polohu nemají rádi, případně jsou lechtiví na pacičkách a v momentě, kdy jim na ně člověk sáhne, tak se začnou zmítat a vyvádět. Mohli by totiž lehce vyskočit z náručí a ublížit si.
 
 
Pokud jsme králíčkovi drápky ještě nikdy nestříhali, je lepší zajít poprvé k veterináři, který nám ukáže, jak na to.
 
 
Nechtěně jsem drápek zastřihl příliš a krvácí. Co mám dělat?!
 
V případě, že se nám, byť nechtěně, povedlo stříhnout moc a drápek krvácí, je nejlepším řešením drápek ošetřit neštípavou dezinfekcí (např. hypermangan, betadine). Při silnějším krvácení je pak vhodné použít tekutý obvaz. Drápek pak pozorujeme a kdyby se nám nezdálo, že se hojí, ba naopak by se jeho stav dokonce zhoršoval nebo by králíček na nožku špatně našlapoval či kulhal (tzn. zranění ho bolí), pak neváháme a ihned navštívíme veterináře.